söndag 7 september 2014

Snart tre månader sen midsommar......

Och det börjar märkas. I går hade vi vår första HELT molnfria dag på hela sommaren. 37 kWh blev det med maxeffekt på ca 5 500 W. Utbyte på 4,4 kWh/kW. Rekorddagen den 19 juli var nästan molnfri och då skördade vi över 54 kWh (6,50 kWh/kW) med maxeffekter runt 6 800 W.Det blir en minskning med ca 31 %. Solen går lägre i sin bana och det mörknar fortare. en det är ju precis som det ska vara i september, den första höstmånaden (brrr.......). Det beräknade utfallet för september är 655 kWh vilket ska jämföras med ca 1100 kWh för juli. Nästan en halvering av instrålningen. Detta beror ju också på ökad molnighet och mer lågtrycksbetonat väder över lag.

Allt är således i sin ordning.

Man kan ju fundera över varför solcellsägare i gemen tycks drabbas av det här mäta-jämföra-viruset. Det är ju inte precis så att man kan vrida på taket eller flytta på solen......

2 kommentarer:

 1. Hej!
  jag är kollega med Sarah Nilsson som också pratade på Solcellsinfon den 15/9. jag undrar om du vill visa din solcellsanläggning i november för eventuellt intresserade besökare? Vi kör en kampanj som heter Miljökloka hus - gå in på www.miljoklokahus.se så ser du mer vad det handlar om.
  Konceptet är så här:
  Syftet är att inspirera och sprida kunskap om lågenergihus, passivhus, plusenergihus, hus med egen elproduktion etc. De som visar sina hus slår upp dörrarna för intresserade att bli inspirerade att bygga eller bosätta sig i lågenergihus och/eller lära sig mer om smarta energilösningar. Husen som kommer att visas ägs dels av stolta privatpersoner som vill berätta och dela med sig av sina erfarenheter, och dels (lika stolta) ägare av offentliga byggnader.
  Arrangemanget styrs via hemsidan www.miljoklokahus.se där husen presenteras och hugade besökare kan boka in sig. Läs mer där! http://www.miljoklokahus.se/ . Vi förser de utställande husen med kampanjmaterial om lågenergihus som man kan ge till besökarna och håller kontakten underhand för att alla utställare ska vara trygga med sina visningar.
  Datum: 7-8-9 november 2014. (Man kan välja ett eller flera datum som passar, ev tillkommer ytterligare datum.)
  Bokningssystem och besökare: Vi har ett bokningssystem där utställaren bestämmer starttid och sluttid för besökare (2 timmar är lämpligt) och dessutom sätta gräns på lämpligt antal (vi föreslår max 15-20 personer per visning). I bokningssystemet skriver vi om det är drop-in eller om besökarna förväntas komma en specifik tidpunkt. Allt utifrån vad som passar den som äger och visar sitt hus.
  Hör gärna av dig till mig via epost: info@miljoklokahus.se eller telefon 0734-408275 så förklarar jag närmare. MVH Lena Eckerberg, projektledare Energikontor Sydost

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sagt och gjort. Det finns dock inte mycket att titta på. Allt finns här på bloggen. Välkomna med era frågor. På så vis kommer frågor och svar alla till godo!

   Radera

Kommentera gärna!