fredag 10 april 2015

Vårsol på vår solanläggning!

April har hittills bjudit på riktigt trevligt vårväder. Årsbästa på 47 kWh/dag eller 5,7 kWh/kW installerad effekt. Detta ska jämföras med all-time high på 56 kWh den bästa dagen i juli 2014.
Övre diagrammet visar producerad effekt som 15 min-medelvärden. Då dagen varit helt klar och molnfri har maxeffekten legat momentant på ca 6 600 W. När stackmolnen kommer bör effekten kunna krypa upp mot 7 600W pga förstärkning av instrålningen via reflektion i molnkanterna.
2 kommentarer:

 1. Hej Carl-Philip,

  Jag skulle gärna vilja komma i kontakt med dig angående ett möjligt samarbete. Du kan maila mig på charlotte.ludt@teamaol.com om du är intresserad av att veta mer.

  Trevlig helg!

  Mvh,
  Charlotte

  SvaraRadera
 2. Hej Charlotte,

  Efter moget övervägande ber vi att få tacka nej till samarbetet med Vattenfall. Konstigt kan tyckas men då ska du få en bakgrund.

  När vi upphandlade vår solelanläggning tog vi in 10 seriösa anbud från olika anbudsgivare. Både Bixia och Vattenfall bemötte oss med väldigt opersonliga och schabloniserade paket där Vattenfalls anbud var bland de dyraste med priser på ca 25 000 kr per installerad kW. Dessutom var det inget platsbesök och vi fick själva ansvara för bedömningar av behovet av tilläggskostnader för ojämn mark, högt tak, sladdlängder etc etc.

  Det som framgår av reklamfilmen är förvisso generella sanningar som vi helt och fullt ställer upp på. Det kan i sig vara värt att puffa för men vi ser ingen som helst anledning att upplåta vår sida för Vattenfall. Det vore skillnad om de hade levererat vår anläggning. Sen är skrytet om 25 år effektgaranti vilseledande om man inte talar om vilken effekt som garanteras efter 25 år. I dag är branschstandarden 25 år och 80 %. Sen finns det tillverkare som erbjuder 83 % efter 25 år och som mest 87 % efter 30 år. Och så vitt jag vet tillverkar Vattenfall inga egna celler utan är i sin tur hänvisade till olika tillverkare.

  Filmen är dessutom alldeles för snuttifierad i vårt tycke. Trovärdighet är viktigt. I synnerhet för oss.

  Så tack men nej tack denna gång.

  Mvh

  Carl-Philip

  SvaraRadera

Kommentera gärna!