torsdag 25 juni 2015

Ett år med egen solel

Nu har anläggningen varit i drift ett år. Dags för lite erfarenheter.

Produktion: Totalt 7 230 kWh på vår 8,32 kW anläggning vilket ger ca 870 kWh/kW. Beräknat genomsnitt för årlig produktion är 7 280 kWh eller 875 kWh. Maximalt observerad momentan effekt har varit ca 7 800 W. Och bara för att jag skrev det så noterade jag idag ett maxutslag på 7 985 W. Den tekniska begränsningen i växelriktaren är på 8000 W AC. Normalt brukar den maxa på 7 600 W vilket inträffar vid vackert väder med lite vita moln.  Det är faktiskt ca 1000 W mer än de helt klara dagarna. Jag tycker vi får vara nöjda med årsproduktionen med tanke på att oktober-februari var riktiga skitmånader med väldigt lite soltimmar.

Driftsäkerhet: Endast ett avbrott när säkring i gruppcentralen löste ut förra sommaren. Hade inget med solelanläggningen att göra. Mycket stabil uppkoppling mot SMA Sunny Portal så det har i princip varit möjligt att följa produktionen löpande.

Ekonomi:Av den producerade elen juli 2014 t o m juni 2015 såldes 61 % som överskottsel. Egenanvändningen således i minsta laget. Men det får tillskrivas den varma sommaren. Sen är det inte hela världen eftersom vi får faktiskt lite mer betalt per kWh för det vi säljer än vad vi betalar för det vi köper. Som det ser ut nu...... Bixia har aviserat ändring av avräkningspriset från 1 kr/kWh till Nordpools spotpris på ca 25-30 öre under hösten mot bakgrund av att skattereduktionen på 60 öre per kWh införs under 2015.  Utöver detta får vi ca 5 öre i nätersättning från nätbolaget (VEAB) och ca 18-19 öre per kWh för elcertifikat och ursprungsgarantier samlat från Bixia. Marknaden är långt ifrån stabil så ej heller regelverket när det gäller t ex kraven på momsregistrering för mikroproducenter. Mer om detta senare.

Återbetalningstiden då? Lönar det sig?

Ja, eftersom det finns så många väldigt rörliga faktorer (framtida elpris, skatteregler etc) så blir det naturligtvis mycket översiktlig beräkning som med dagens förutsättningar landar på mellan 11 och 18 år. Variationen beror på om Länsstyrelsen får pengar till att betala ut det 35 %-iga investeringsstödet som vi köat för i över ett år. Effektgarantin ligger på 83 % efter 25 år på solcellerna. Den tekniska livslängden beräknas till minst 30 år. Vad har Du för livslängd på din senaste vitvara, värmepump eller hemelektronikpryl? Vad har har Du för återbetalningstid på den nya bilen eller det nya köket som båda kostade rejält mycket mer än en solelanläggning.......?   Nä, tänkte just det!


Finns väl bara ett ord: SUCCÉ!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentera gärna!