onsdag 2 november 2016

Säsongen 2016 går mot sitt slut

Ja, efter oktober månad återstår inte många kWh av den förväntade årsproduktionen. Det beräknade genomsnittet ligger på 7280 kWh eller 875 kWh/kW. Det har vi redan passerat men eftersom solen ligger lågt bokstavligt och bildligt blir det bara ca 2 % av totalen under november och december.Det syns tydligt i diagrammet nedan.Troligen kommer utfallet för 2016 att landa nånstans strax under föregående år, dvs. totalt ca 7 400 kWh. Hittills har utfallen varit rejält mycket bättre än de första 6 600 kWh som kom i offerterna.

Vad har annars hänt sen sist ? Inte mycket. Jo, den ganska fantastiska växelriktaren SMA uppdaterade sin inbyggda programvara, bara så där i förbifarten, utan att det påverkade produktionen och utan handpåläggning. Det gillas skarpt!

Sen har jag också testat SMA nya analysprogramvara Analysis Pro som framför allt är användbar för operatörer som har många anläggningar igång. Men för "den lille" kan det ju alltid vara roligt att presentera sina produktionsdata på olika sätt på längden och tvären. Inte minst får man 5 min upplösning mot normala 15 min. Kostar en dryg 500-lapp. Får se hur vi gör......

Ångrar vi oss....? Nix!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentera gärna!