lördag 9 juni 2018

Temperaturens betydelse för solcellernas funktion

Det är ett väl känt faktum att solcellernas effektivitet minskar med ökande temperatur. I specifikationen för våra Q-Cells är detta angivet till ca 0,3 % per grad.

När man drar sig till minnes maj 2017 som gav rekordskörd med 1276 kWh så känns trots allt maj som ganska kall ändå medan maj 2018 var riktigt svettig med ständiga temperaturer mellan 25-30 grader. Likväl blev det rekordslakt med 1358 kWh.

Det här fortsatte i juni men vi fick ett par dagar med lite svalare men ändå klart väder och det visade sig i produktionen.

Bilden ovan är klippt från SMA Sunny Portals analysverktyg Analysis Pro. I diagrammet jämför jag utfallet från två olika dagar. Den mörkblåa blaffan är från den 1 juni då det var kristallklart väder men väldigt varmt, upp emot 30 grader i Växjö. Hur hett det var på taket och för solcellerna kan jag tyvärr inte mäta. Den gråa skuggan bakom är utfallet från den 5 juni. En likaledes kristallklar dag men nordliga kalla vindar drog ner temperaturen till ca 20 grader.
Kall dag gav 59,33 kWh med maxeffekter på ca 7000 W. Varm dag gav 54,55 kWh med maxeffekter på 6300 W. Den varma dagen gav således ca 9 % lägre utfall, både totalt och vad gäller maxeffekt.

Att tänka på vid montering av solpaneler. Friliggande paneler med luftspalt mellan tak och panel bör kylas bättre än integrerade paneler. Leverantören varnade faktiskt också för detta när vi begärde offert på svarta paneler istf blåa.

Det finns säkert de som har bättre och nogrannare data på detta men jag tyckte detta gick lätt att jämföra eftersom de båda dagarna låg så nära varandra i tiden att solkurvan (solhöjden) och ev degradering av panelerna inte spelar nån roll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentera gärna!