måndag 23 juni 2014

Egen ström är guld värd

Nåja, det återstår väl att se men det var en go känsla att laga mat med full fräs på spis och mikro utan att vi behövde köpa ett enda watt. Mellan kl 15 och 21 producerade vi ca 22 kWh med en maxeffekt under 5 min på ca 7,5 kW.

Förutom att springa och läsa av inverterns mätare så kan man följa produktionen på  både via web och telefonapp. Invertern har nämligen inbyggd sk Webconnect som kopplar upp burken mot SMA´s webportal Sunny Portal via en internetanslutning. Uppkopplingen och registreringen fungerade riktigt bra, logiskt och utan krångel. Skräp vore det annars med tanke på priset..... Man slipper således extra burkar för dataloggning och uppkoppling. Möjligen skulle man kunna logga data med lite tätare intervall men än så länge duger det till oss. Jag menar, om man nu skulle hitta några intressanta data, så finns det inte så mycket att skruva på eller göra åt. Flytta på solen eller ändra takvinkeln är ju inte direkt att tänka på.

Ett annat sätt att hålla koll på funktionen är via ett PC-program som heter Sunny Explorer. När man laddat ner och installerat programmet kopplar man upp mot invertern via Bluetooth vilket innebär vissa räckviddsbegränsningar. Man kan då avläsa produktionen som 5-minutersmedelvärden vilket ger en lite taggigare produktionskurva. Därutöver kan man avläsa DC- och AC-värden från invertern i realtid. Spänning, strömstyrka och effekt per slinga samt motsvarande per fas på AC-sidan. En hel del matnyttigt som ökar förståelsen för systemet.

Eftersom vi tycker det är viktigt att sprida budskapet har vi gjort vissa data om anläggningen publika.
Till dags dato finns det ca 270 svenska anläggningar registrerade i Sunny Portal. Liknande lösningar finns för de andra marknadsledande märkena av invertrar (växelriktare).

Data om vår anläggning hittar du här på Sunny Portal

Gula huset med 53 m2 solpaneler i 4x8 liggande montering, totalt 8 kWp. Beräknad årsproduktion ca 7200 kWh

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentera gärna!