måndag 30 juni 2014

Elcertifikat och ursprungsgarantier - en orgie i administration

Eftersom man kan få ytterligare ca 20 öre per kWh för elcertifikat och ursprungsgarantier är det väl lika bra att löpa linan ut. Tydligen är det alldeles för få solcellsägare som söker sådant vilket innebär att det är rätt många slantar som brinner inne. Sannolikt för att systemet är krångligt och svårtillgängligt.

Sagt och gjort. Om man nu inte får vara med och klättra på taket och skruva fast paneler så kan man ju ägna sig åt att först söka behörighet hos Energimyndigheten för att kunna logga in och använda deras E-tjänster. Har man E-legitimation går det enkelt och dan efter fick jag mail från registrator att det gick bra att logga in.

Därefter får man klicka sig in och ansöka om elcertifikat och ursprungsgaranti vilket görs separat. Förutom data om solcellsanläggningen måste man ha få sitt produktionsabonnemangsID (18 siffror) från nätägaren och sen måste man ange vissa koder och kontaktuppgifter till nätägaren ( i vårt fall VEAB).

Efter en enkel komplettering med vändande e-post beslutade Energimyndigheten i fredags, 4 dagar efter driftsättning att vi var godkända. Och sen måste man......>SUCK<

....söka hos Svenska Kraftnät att få ett sk Cesar-konto så att man kan logga in och administrera sina elcertifikat och ursprungsgarantier. Det brevet med ansökan ska jag posta på gammalt hederligt vis idag.

Jag tror att jag ska ringa till Bixia också och meddela att de allt får punga ut med lite till om de vill ha elcertifikaten.......

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentera gärna!