lördag 12 juli 2014

Sol och värme

..har det varit och då blir det väl många kWh?


10 juli, klar dag, 29 gr C,  Totalt 50,07 kWh, Pmax 6800 W


11 juli, betydligt mer växlande molnighet, 22 gr C, Totalt 52,46 kWh, Pmax 7730 W


De här två dagarna tål att jämföras. I korthet kan man säga att det var inte den soligaste och varmaste dagen som gav högst produktion. Huvudorsaken till detta torde vara dels det kända faktum att solcellernas verkningsgrad minskar med stigande temperatur. För våra Q Cell QPro-G3 260 W är koeffecienten -0,3 % per grad. En annan bidragande faktor kan vara reflektion från vita cumulusmoln som ger högre instrålning under kortare perioder den lite molnigare dagen. Om man sätter sig i solstolen med en god bok (Nora Roberts, Whiskey Beach, kan rekommenderas f.ö.) och ett öga på effektmonitorn i mobilen så lär man sig rätt snabbt att det är när solen sticker till så där mellan molnen som effekten maxar på 7600-7700 W. Om man inte upplever den stickande känslan så ligger effekten betydligt lägre, på ca 6000-6500 W. Den 11 juli var en betydligt svalare dag och något mer växlande molnighet men när väl solen lyste så var instrålningen hög. Därav den högre produktionen och de högre maxeffekterna. 52,46 kWh är således vårt nya produktionsrekord.

En annan sak att fundera över är vårt första driftavbrott som jag upptäckte idag på morgonen. Invertern blinkade rött och förkunnade ett fasfel och att säkringarna borde kollas. Jaha....jo, minsann, en av fassäkringarna på AC-sidan i gruppcentralen hade löst ut. Oklart varför. Loggen visade att detta hände tidig morgon när vi inte har någon förbrukning att tala om och solproduktionen hade precis startat och låg på ynka 250 W. Det räckte att återställa säkringen och sedan gick invertern efter lite klickanden och hummanden igång igen efter ca 5 minuter. Återstår att se om det händer igen.

Under tiden invertern bestämde sig för att allt var OK så kunde jag avläsa Voc värdena på de båda inkommande solcellssträngarna. Värdena visade 575 resp 571 volt vilket ligger helt i paritet med förväntade värden enligt databladen. Panelerna är sannolikt helt OK.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentera gärna!