fredag 5 februari 2016

2015 - Ett bra år för solel

Dags för ett litet inlägg. Snön har äntligen smält bort från panelerna och februari har gått om januari redan efter 5 dar. Januari bjöd på kallt och snöigt väder och det var först de sista dagarna som det blev nån produktion.


De små försöken i mitten på januari var klara dagar med sol fast med 5-10 cm snötäcke. Knappt 1 kWh mot ca 4 kWh beräknat genomsnitt.


Hur bidde det 2015 då ?


Jo, det blev ett bra år. Totalt 7 500 kWh inhöstat mot 7 280 kWh beräknat genomsnitt. Eller uttryckt som specifik produktion : 901 kWh/kW mot 875 kWh/kW beräknat. Vår anläggning är alltså på 8,32 kW installerad effekt med en max effekt på växelriktaren på 8000 W AC.

Nu har vi genomlidit två vintrar och noterar att mild vinter är lika med moln. Varför ligger januari så lågt jämfört beräknat utfall? Det borde i första hand vara snön på panelerna som inte är medräknat. Sen tror jag att det har att göra med att beräkningsprogrammen inte tar hänsyn till skuggning och när solbanan ligger så lågt på vintern gör sig skogsridån på ca 200 m håll sig mer påmind och det får än mer betydelse då vårt tak vätter mot SW. I det långa loppet måste nog beräkningarna anses vara väldigt OK.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentera gärna!