söndag 3 april 2016

Det våras för solelen !


Tillbakablick
Ja, våren är här och solelanläggningen vaknar till liv igen. Dessutom börjar pappersexercisen göra sig påmind. Men vi börjar med februari-mars.


Januari var ju en skitmånad precis som vanligt. Här verkar beräkningen vara lite optimistisk. Däremot blev utfallet för februari rejält mycket bättre än förra året. Mars ligger precis som förra året på beräknat utfall. Och vad är det vi pratar om? Jo, totalt antal producerade kWh AC. Bästa dagen i mars bjöd på 37,5 kWh eller 4,5 kWh/kW (per installerad kW så att det går att jämföra). Vår anläggning är på 8,32 kW. Sista dagarna i mars firade vi också 12 MWh producerat sedan installationen i juni 2014.

Deklarationstider
Som den intresserade inte har undgått att märka har det runt om i landet varit lite vims och cirkus på nätbolag och skattemyndigheter vad gäller den utlovade skattereduktionen på 60 öre/kWh producerad solel från mikroproducenter. Krävdes det nån extra anmälan? Fick Skatteverket uppgifter? Fick producenten kontrolluppgift?  Jag kollade med ett mail till VEAB, eller rättare Växjö Energi Elnät AB som snabbt svarade att allt är ok. Alla uppgifter är skickade till Skatteverket. Hmm...fick dock ingen kontrolluppgift...... Men så en dag dök deklarationsblanketten upp och si på f.....


Vi har alltså sålt  4518 kWh av totalt producerat 7501 kWh. (ca 60 % sålt). Detta ger således 2711 kr i skattereduktion. Vad har då varje kWh gett i inkomst?  Skattereduktion 60 öre + försåld el 25 öre (Nord-Pools spotpris från Bixia) + 5 öre i nätersättning (VEAB Elnät) + 14,5 öre för elcertifikat och ursprungsgarantier (Bixia). Totalt 104,5 öre/kWh. Och det är från 1 september när Bixia sänkte inköpspriset från 1 kr till 25 öre. För tiden fram till 1 sep fick vi alltså nästan 1,80 kr/kWh under 2015.

Sålda elcertifikat syns också i deklarationen som försålda värdepapper. Eftersom vi bara tar ut elcertifikat för den försålda elen (4,5 MWh) blev det totalt 4 elcertifikat under året till ett värde av ca 566 kronor. Detta ska tas upp i deklaration men det ska inte bli nån skatt på det.

Momsen
Ja, under 2015 blev vi ju tvingade att momsregistrera oss innan bolagen kunde fortsätta utbetalningarna. Så det blev till att sätta sig med alla avräkningar och summera den försålda elen som bokförts på 2015 och summera inkomst med och utan moms. Totalt 1246 kr ska betalas in till Skatteverket. Som väl är försvinner detta från 2017 då en regeländring träder i kraft.

Solcellbidraget
I samband med att vi tog in offerter på installationen våren 2014 sökte vi alltså solcellsbidrag från Länsstyrelsen. Vid den tidpunkten var bidragsdelen 35 %. Sen var det ju gravt översökt. Dvs för lite pengar i systemet i förhållande till antalet ansökningar. Men efter valet fyllde regeringen på i kassan och nu har vi fått besked att ett positivt bidragsbeslut kan vara i antågande. Vi får väl se. Osvuret är bäst. Den som lever får se om det blir nån grädde på moset.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentera gärna!